AGYSEJTEKET TÁPLÁLÓ ÉTELEK és ÜRES ÉTELEK
“Az emberek gyakran hivatkoznak az “Üres” (helykitöltő) élelmiszerekre rosszként, mert a kifejezést a nem hasznos, feldolgozott élelmiszerekkel, tartósítószerekkel, élelmiszer-kemikáliákkal és adalékanyagokkal társítják. Valójában ezeket az összetevőket nem szabad így nevezni. Ezeket mérgező feldolgozott élelmiszereknek, mérgező tartósítószereknek, mérgező élelmiszer-kemikáliáknak és mérgező adalékanyagoknak kell nevezni. Ezek az élelmiszerek és élelmiszer-kemikáliák az agyárulók kategóriájába tartoznak.
Nem vesszük észre, hogy az élelmiszereink 3 csoportba sorolhatók:
AGYKÁROSÍTÓ ÉTELEK
ÜRES (Helykitöltő) ÉTELEK
AGYSEJTEKET TÁPLÁLÓ ÉTELEK
AGYKÁROSÍTÓ ÉTELEK: Élelmiszerek és élelmiszerekben megtalálható vegyi anyagok, amelyek aktívan a gyógyulásunk ellen dolgoznak.
(Ezekről az élelmiszerekről mindent elolvashatsz a Gyógyító Médium – Egészséges Agyműködés valamint a Protokollok, Tisztítókúrák és Receptek az Egészséges Agyműködésért könyvekben.) Nagyon fontos tudni, hogy melyek ezek az élelmiszerek és élelmiszer-kemikáliák, így megóvhatod a saját és családod egészségét.
ÜRES (Helykitöltő) ÉTELEK: Olyan ételek, amelyek eltelítenek, helyet foglalnak, de nem rendelkeznek gyógyító erővel, amire szükség lenne a mai betegségekkel és mérgekkel teli világban.
AGYSEJTEKET TÁPLÁLÓ ÉTELEK: Ételek, amelyek aktívan segítenek a gyógyulásban.
Az üres ételek valójában elfoglalják a helyet más élelmiszerektől (a gyógyító, agysejteket tápláló ételektől) amelyek segíthetnek jobb irányba fordítani az életedet és visszafordítani a krónikus betegségeket. Az üres ételek nem fordítják vissza a krónikus betegségeket. Lehet, hogy nem rontják a krónikus betegségeket, de mégsem gyógyítják meg a krónikus betegségeket. Az agy helyreállításának és gyógyulásának kulcsa az agysejteket tápláló ételekben rejlik.
Az üres élelmiszerek listáját látva ne lepődj meg, ha teljes értékű élelmiszereket is látsz felsorolva. Tévedésnek gondolhatod, hogy az üres ételek listáján nem kizárólag csak feldolgozott ételek szerepelnek. Nem hibás a lista, nincs elírva. Az üres ételek között lehetnek teljesen értékű ételek is, melyek tiszták, bió-k/organikusak, nem feldolgozottak vagy akár laboratóriumban készült élelmiszerek. Az üres ételeken is elélhetünk, ha nem küzdünk krónikus betegséggel. Emberként túlélhetünk az üres ételekkel is. Bár az életminőségünk nem a legjobb lesz, ettől függetlenül túlélhetünk rajtuk.
Azonban amikor krónikus betegséggel küzdünk, akkor szigorú követelmények szerint kell a táplálékainkat megválogatnunk. Ezek a követelmények a következők: az ételek tartalmazzanak vírusölő és antibakteriális vegyületeket, és bővelkedjenek tápanyagokban, mint például nyomelemekben, vitaminokban, antioxidánsokban és hasznos aminosavakban (szemben a nem hasznos aminosavakkal).
Különbséget kell tennünk a gyógyító és az üres ételek között. Igen, az üres ételek is tartalmaznak tápanyagokat. Tartalmaznak nyomelemeket, vitaminokat, aminosavakat, omega-zsírsavakat és más tápanyagokat, azonban olyan apró dózisban, hogy nem könnyen hozzáférhetők a szervezet számára. Ezzel szemben a gyógyító, agysejteket tápláló élelmiszerekben ezen tápanyagok magasabb dózisban vannak jelen, és sokkal könnyebben szívódnak fel, sokkal hozzáférhetőbbek a szervezet számára.
Az üres ételek nem rendelkeznek azokkal a kémiai vegyületekkel, melyek elengedhetetlenek az emberiség túlélése szempontjából napjainkban: vírusölő, antibakteriális, paraziták elleni és penész elleni vegyületekkel. Az üres ételek továbbá nem rendelkeznek egy sor más, lényeges vegyülettel: olyan vegyületekkel, melyek megtisztítják a szervezetünket a toxikus nehézfémektől és vegyi anyagoktól. Bár az üres ételek tartalmaznak tápanyagokat, nem rendelkeznek ezekkel a képességekkel.
Az egyik oka annak, hogy sok üres ételt fogyasztunk, hogy úgy tanultuk, ezek egészségesek. Azt hitetik el velünk, hogy az élelmiszer-tudomány szerint ezek az ételek bőven kielégítik a szükségleteinket. Könnyű félrevezetve lenni, és téves táplálkozási útra térni. Amikor az élelmiszer-tudomány felmagasztal egy diófélében, halban, csirkében vagy babban található tápanyagot, hajlamosak vagyunk ráharapni erre. Előfordulhat, hogy miközben a zabkásánkat esszük, elégedetten nyugtázzuk, milyen jó az nekünk a zabban található tápanyagok miatt.
Kialakítjuk azt a szokást, hogy üres ételeket fogyasztunk, étrendünket nagyrészt üres és agykárosító ételekből összeállítva, és kiszorítva azon táplálékokat, melyek hasznosak a gyógyulási folyamatunk szempontjából. Az agy helyreállításához magas tápanyagtartalmú ételekre van szükség. A neuronok, a neurotranszmitterek, az agyszövet, a gliasejtek, az idegsejtek, az agytörzs és az agyidegek helyreállításához jóval többre van szükség, mint szabad tartású marha húsára, zabkására vagy mandulavajra.
I. ÜRES ÉTELEK LISTÁJA
Az üres ételek nem feltétlenül károsak. A listában szereplő egyes üres ételek jobbak a listában szereplő más üres ételeknél. Nem mind egyenlők. Azonban ha az étrendünket nagyrészt ilyen élelmiszerek teszik ki, megfosztjuk magunkat attól, amire a gyógyulásunkhoz, valamint az egészségünk és erőnk megőrzéséhez szükségünk van.
Az élelmiszerek felsorolása nem fontossági sorrend szerint történt, és ez sem egy kimerítő lista. Minden kategória listája reprezentatív példákat sorol fel. Azt is tartsuk észben, hogy a lista célja nem az, hogy üres ételeket építsünk be az étrendünkbe, vagy az abban meglévőket tegyük változatosabbá. Nem az a célunk, hogy még több üres ételt fogyasszunk. Ha tünettel vagy betegséggel küzdünk, ezeket az ételeket csak módjával, vagy egyáltalán ne fogyasszuk.
Ne feledjük, az üres ételek nem tartalmaznak vírusölő, antibakteriális és penész elleni vegyületeket, ráadásul nem méregtelenítenek, és kórokozók, toxikus nehézfémek és toxikus vegyszerek elleni védelemmel sem rendelkeznek – épp azért teszünk különbséget gyógyító, agysejteket tápláló és üres ételek között.
a.) GLUTÉNMENTES GABONÁK ÉS ÁLGABONÁK
• Amaránt
• Hajdina
• Köles
• Quinoa
• Rizs
• Teff
• Vadrizs
• Zab (a házi zabtej is)
b.) BABOK
• Azukibab
• Cannellini bab
• Csicseriborsó
• Fehérbab
• Feketebab
• Fekete szemű bab
• Limabab
• Tarkabab
• Vesebab
• Veteménybab
II. ZSÍRALAPÚ ÜRES ÉTELEK
Ebbe a kategóriába magas zsírtartalmú ételek sorolandók, melyek zsírtartalmuk következtében meggátolják a méregtelenítést. A magas zsírtartalom nem teszi lehetővé a májnak, a nyiroknak és a vérnek, hogy megszabaduljon a kórokozóktól és méreganyagoktól, ezáltal nem teszi lehetővé az agy és más szervek számára a tisztulást és a megfiatalodást sem. Míg a diófélék, magvak és az állati eredetű táplálékok valóban tartalmaznak vitaminokat, nyomelemeket és más tápanyagokat, a zsíralapú táplálékok tápanyagértéke nem elég magas ahhoz, hogy segítsen a szervezetnek felvenni a harcot az említett káros hatásokkal, melyeknek napjainkban ki vagyunk téve. Ezen élelmiszerek tápanyagtartalma nem ellensúlyozza magas zsírtartalmukat. Az, hogy megtartunk-e ezekből valamit az étrendünkben, nagyban függ attól, mennyire vagyunk betegek. Mindig módjával fogyasszuk ezeket az élelmiszereket, még ha olyan életszakaszban vagyunk is, melynek során nincsenek tüneteink vagy krónikus betegségünk, és még fogyasztunk üres ételeket. Ha azonban a gyógyulás a célunk, kerüljük ezeket az élelmiszereket.”
a.) DIÓFÉLÉK ÉS MAGVAK
• Brazil dió
• Chia mag
• Dió
• Földimogyoró
• Kendermag
• Kesudió
• Lenmag
• Magtejek (házi)
• Makadámiadió
• Mandula
• Napraforgómag
• Pisztácia
• Szezámmag
• Tökmag
• Török mogyoró
b.) DIÓFÉLÉKBŐL ÉS MAGVAKBÓL KÉSZÜLT VAJAK
• Brazildió-vaj
• Dióvaj
• Földimogyoróvaj
• Kendervaj
• Kesuvaj
• Makadámiadió-vaj
• Mandulavaj
• Napraforgóvaj
• Pisztáciavaj
• Tahini
• Tökmagvaj
• Törökmogyoró-vaj
c.) “EGÉSZSÉGESEBB” OLAJAK
• Avokádóolaj
• Dióolaj
• Földimogyoró-olaj
• Kókuszolaj
• Lenmagolaj
• Makadámiaolaj
• Mandulaolaj
• Napraforgóolaj
• Olívaolaj
• Szezámolaj
• Szőlőmagolaj
d.) HALAK
Akár a többi üres ételnél, ennél a kategóriánál is érvényes: ha eleve nem fogyasztunk halat, semmiképp nem kell beépítenünk az étrendünkbe. Amennyiben fogyasztunk halat, próbáljunk a következő felsorolásból választani, mely a lehető legjobb opciókat tartalmazza.
• Vadon élő foltos tőkehal
• Vadon élő laposhal
• Vadon élő lazac
• Vadon élő makréla
• Vadon élő pisztráng
• Vadon élő szardínia
e.) HÚSOK
Akár a többi üres ételnél, ennél a kategóriánál is érvényes: ha eleve nem fogyasztunk húst, semmiképp nem kell beépítenünk az étrendünkbe. Amennyiben fogyasztunk húst, próbáljunk a következő felsorolásból választani, mely a lehető legjobb opciókat tartalmazza.
• Fűvel táplált marha
• Szabad tartású, organikus csirke
• Szabad tartású, organikus pulyka
• Vadhús
AZ AGYSEJTEKET TÁPLÁLÓ ÉTELEK LISTÁJA
Az agysejteket tápláló élelmiszerek 5 kategóriába sorolhatók:
gyümölcsök, leveles zöldek, gyógynövények, vadon termő ehetők és a zöldségek.
Ezek az élelmiszerek mind a betegségek elleni harcosok.
Elősegítik az agyi sejtek keletkezését, például a gliasejtekét, az agyi kötőszövetét és a neuronok növekedését is.
Próbáld meg inkább lecserélni az étrendedben az üres ételeket az agysejteket tápláló ételekre.
Ne az legyen a célunk, hogy a listában szereplő ételekből minél többet beiktassunk az étrendünkbe. Ha gyógyulni szeretnénk, inkább koncentráljunk arra, hogy az általunk kiválasztott ételek az étrendünk fő részei legyenek. Próbáljuk felcserélni az üres és az agykárosító ételeket az agysejteket tápláló ételekkel. Koncentráljuk bármelyik, agysejteket tápláló ételre, bármilyen módon kívánjuk is fogyasztani.
Ha úgy döntesz, csak egyféle ételt eszel egy ideig, akkor erről további információt találsz a Tisztulj és gyógyulj című könyvben. (Ebben megtalálhatók az instrukciók azzal kapcsolatban, ha csak banánt, papáját, burgonyát vagy zöldborsót fogyasztanánk (szárzellerlével és opcionálisan fejes salátával), és találsz más monodiétával kapcsolatos és különböző állapotokra vonatkozó protokollokat is.)
Ne feledjük, a következő lista a teljesség igénye nélkül született. Előfordulhat például, hogy csodálatos helyi gyümölcsök állnak rendelkezésünkre, melyek itt nem szerepelnek. Ez csupán egy reprezentatív lista, ötletadó példákkal arra, milyen gyógyító gyümölcsök, leveles zöldek, gyógy-és fűszernövények, vadon termő ehetők és zöldségek elérhetők. Leszögezném azt is, hogy a felsorolás nem az alapján történt, hogy melyik élelmiszernek milyen erős gyógyító ereje van.
GYÜMÖLCSÖK
• A tojásfa gyümölcse
• Alma
• Ananász
• Annóna (Soursop)
• Avokádó (fogyasszuk mértékkel a zsírtartalma miatt)
• Banán
• Bogyós gyümölcsök (például fekete szeder, vörös áfonya, málna, fekete málna, eper, illetve az adott ország helyi ehető bogyói)
• Citrom
• Cukkini
• Cseresznye
• Csillaggyümölcs
• Csirimojó (Cherimoya)
• Friss Datolya
• Dinnye (például görögdinnye, mézdinnye, kantalup, Crenshaw, kanári, Santa Claus, charente-i, cukordinnye, Casaba)
• Érett piros paprika (a zöld nem jó)
• Friss füge
• Gránátalma
• Grépfrút
• Guava
• Jackfruit (a jákafa gyümölcse)
• Japán körte (Nasi körte)
• Japán naspolya
• Kiwi
• Körte
• Licsi
• Lime
• Mamej (Mamey Sapote)
• Mandarin
• Mangó
• Narancs
• Nektarin
• Nyári tök
• Olívabogyó (fogyasszuk mértékkel zsírtartalma miatt, és keressünk ecet- és más tartósítószermentes változatot)
• Őszibarack
• Papája
• Paradicsom
• Passiógyümölcs
• Pomeló
• Rambután
• Sárgabarack
• Sárkánygyümölcs (pink)
• Szilva
• Szőlő
• Tangerin, tangelo, mandarin (például klementin, satsuma, robinson, ponkan, minneola)
• Téli tök (például pézsmatök, delicata, óriástök, makktök)
• Tőzegáfonya
• Uborka
• Zapodilla
• Zapota
LEVELES ZÖLDEK
• Friss csírák
• Fejes saláta (például zöld levelű, vörös levelű, vajsaláta, római saláta)
• Fodros kel
• Frisée saláta és endívia
• Madársaláta
• Leveles kel
• Mikrozöldek (például napraforgó mikrozöld és zöldborsólevél)
• Mustárlevél
• Pak choi
• Rapini brokkoli
• Reteklevél
• Rukkola
• Spenót
• Vízitorma
GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNYEK
Megjegyzés: egyéb gyógyhatású, ehető fűszernövények találhatók a Protokollok, Tisztítókúrák és Receptek az Egészséges Agyműködésért könyv Étrend-kiegészítők bibliája című részében.
• Bazsalikom
• Citromfű
• Fokhagyma
• Gyömbér
• Hagyma
• Kakukkfű
• Koriander
• Kurkuma
• Majoránna
• Menta
• Metélőhagyma
• Oregánó
• Petrezselyem
• Rozmaring
• Szárzeller
• Zöldhagyma
• Zsálya
VADON TERMŐ EHETŐK
Ha valamelyik termény láttán kételkednél, tényleg vadon terem-e, fontos tudni: okkal szerepel a listában. Még ha az adott élelmiszer elérhető is a szupermarketben, nagyon közel áll vadon élő eredetéhez.
Megjegyzés: egyéb gyógyhatású, ehető vad termények (például csalán) találhatók a Protokollok, Tisztítókúrák és Receptek az Egészséges Agyműködésért könyv Étrend-kiegészítők bibliája című részében.
• Aloe vera
• Bojtorjángyökér
• Chaga gomba
• Csipkebogyó
• Datolyaszilva
• Egyéb vadon termő, ehető bogyók
• Faeper
• Gesztenye
• Gombák (az ehető fajták pl. portobello, csiperke, rókagomba, shiitake, de csak a nem hallucinogén, nem pszichedelikus fajták)
• Friss, fiatal kókusz (fogyasszuk mértékkel zsírtartalma miatt)
• Friss, fiatal kókuszvíz (kivéve ha rózsaszín vagy piros)
• Nyers méz (hevítetlen méz)
• Gyermekláncfű levél
• Reishi gomba
• Ribizli
• Tengeri zöldségek (lehetőleg az Atlanti-óceánból, például hínár, vörös pálmamoszat, ír moszat, nori)
• Vadalma
• Vadon termő banán
• Vadon termő kék áfonya
• Vadon termő saláta
• Vadon termő tőzegáfonya
ZÖLDSÉGEK
• Articsóka
• Borsó
• Brokkoli
• Burgonya
• Cékla (figyeljünk, nehogy genetikailag módosított vagy biotechnológiával kezelt zöldséget vegyünk)
• Cukorborsó
• Édesburgonya és jamgyökér
• Káposzta
• Karalábé
• Karfiol
• Karórépa
• Kelbimbó
• Lencse
• Padlizsán
• Pagodakarfiol
• Pasztinák
• Sárgarépa
• Retek
• Zöld spárga
• Szálas bab (például zöldbab)
• Tarlórépa
• Gumós zeller
A részletes leírást megtalálod az Egészséges Agyműködés könyv 434. oldalán
Szeretnéd nyomtatható PDF-ben a listát?
HÍRLEVÉL
De miért?
Mert a Facebook már szinte minden második bejegyzést cenzúráz, letilt. Újat, régit, mindegy neki.
A legártatlanabbakat is. Legutóbb például a burgonyafélékről szóló bejegyzést tiltotta le a zárt csoportban.
Ezen kívül pedig az algoritmusok változásával nem mutatja meg mindenkinek az új történéseket, bejegyzéseket, csak a csoport egy részének.