Gyümölcsök

GYÜMÖLCSFÓBIA

„A hibrid diétákkal fontos történelmi pillanathoz érkeztünk el, amikor a legjobb szakértők hosszú ideje a legközelebb kerültek ahhoz, hogy egészséges étrendeket készítsenek. Ezek az étrendek azonban még távolról sem tökéletesek. Noha nagyszerű, hogy sokuk teljesen mellőzi a feldolgozott gabonák és más félkész termékek, egészségtelen és gyorséttermi ételek fogyasztását – és emiatt bizonyos területeken az egészségük javul -, van egy felső korlát. Nem ez a végső megoldás. Nem ez a tökéletes válasz. Az autoimmun és más vírussal kapcsolatos betegségek többségében – tehát a népességet napjainkban kínzó több száz általános krónikus betegség esetében – ezek az étrendek nem elegendők a teljes gyógyuláshoz.

A mogyoróvajjal és kókuszolajjal dúsított fehérjeturmix jobb reggelire, mint a szalonna, a sült tojás és a krumplilepény. Mégsem a legjobb. Az az érv ezek melett a trendi étrendek mellett, hogy látszólag segítenek az autizmussal élő gyerekeknek vagy felnőtteknek a fogyásban. Igaz, hogy néhány gyerek és felnőtt tapasztal pillanatnyi javulást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek az étrendek bármit is meggyógyítanak alapszinten. Talán takaréklángon tartják a tüneteket, és esetleg enyhe javulást is hozhatnak, és igen, ez nagyon hasznos és számít is. Minden javulás számít. Mégis, tudatosítanunk kell, hogy miért következik be bármilyen javulás – mert azt végképp nem szeretnénk, hogy ezek az enyhe javulások homokszemek módjára kiperegjenek az ujjaink közül és eltűnjenek anélkül, hogy tudnád, miért. Több ismeretre van szükséged. 

Több száz embernél tapasztaltam, hogy sok zsírt fogyasztanak, és a tüneteik nem múlnak el, mi több, romlik az állapotuk. Azoknak is romlik az állapota, akiknél eleinte javulás következett be. Ezek az étrendek sokkal jobbak, mint sok más odakint, különösen azok számára, akik nem igazán betegek, csak időnként tapasztalnak magukon valamilyen tünetet. Ha csak le szeretnél dobni néhány kilót, és időnként elkap a nátha, egy trendi diétával leadhatod a súlyfelesleget, kitisztíthatod a fejed, javíthatsz a koncentrációképességeden, megnő az energiaszinted, csökken a szervezetedben a gyulladás, és általánosságban egészségesebb leszel.

De még ha a szakértők meg is vannak győzödve arról, hogy nincs jobb a magas zsírtartalmú étrendnél, én itt vagyok, hogy elmondjam neked, ennél sokkal jobb dolgok várnak rád. A trendi étrendek egyik legnagyobb hátulütője az, hogy megtiltják a gyümölcsöt. Mégpedig azért, mert az elmúlt évtizedben az orvostudomány bizonyos szakemberei téves és félrevezető információt terjesztettek el bizonyos ételekről; gombamód terjednek ezek a gondolatok. Nagy hiba volt például a gyümölcsöt „rossz szénhidrátnak” kikiáltani. (Erről részletesebben is olvashatsz a Gyógyító médium című könyvben. – 20. fejezet: A Rettegett gyümölcs, 322.oldal -Röviden összefoglalva: ha bármikor azt hallod, hogy „a cukor az cukor”, ne hidd el. A gyümölcsökben lévő cukor önálló osztály, és sosem szabadna összetéveszteni a bajkeverő cukrokkal.) 

Napjainkban, ha egy gyermeknek bél- vagy kognitív problémái vannak, azzal a téves elmélettel indokolva, hogy az agy zsírból áll, megvonják tőle a gyümölcsöt. Valójában az agy rendkívül aktív, önálló elektromos impulzusokat termelő lágy szövetté szilárdult glikogénből (a glükóz szénhidrátraktára) áll, amit egy kevés omega-3-zsírsav egészít ki és vesz körbe. Az agy túlnyomó része szénhidrát.

Amikor ezekből a diétákból kiemelik a gyümölcsöt, a zsír válik a fő kalóriaforrássá, ami idővel megbetegíti, de akár meg is ölheti a májad. Talán nem olyan mértékben, mintha gyorséttermi ételeken élnél, de mégis lelassíthatja a májad, rontja a működését és bármelyik kialakulhat a könyvben bemutatott betegségek közül. A májad még akkor is túlterhelt lehet a magas zsírtartalmú ételektől, ha személyi edzőként dolgozol és rendszeresen mozogsz, vagy fanatikusan gyalogolsz, sovány vagy, és alacsony a testzsírszázalékod. 
A trendi diéták mindenképp elzsírosítják a májadat, még ha ez harminc évig tart is. Ha sok zsírt fogyasztasz, a májad is zsíros lesz. Ha az étrend zsírjai elsősorban avokádóból, kókuszdióból és mogyoróvajból származnak, és te hozzájutsz valamennyi természetes cukorhoz, azzal lehetőséget adsz a testednek némi javulásra. Ne hagyd, hogy a gyümölcs megijesszen! Tévesen terjedt el az az információ, hogy a cukorfogyasztás zsírmájhoz vezet, a gyümölcsevés pedig károsítja a májat. Távol tartja az embereket a gyümölcstől, ez pedig félrevezető, csaló és elkeserítő; megfoszt bennünket a hosszú élet lehetőségétől.”
 
Anthony William: Egészséges májműködés
Édesvíz Kiadó 2019.

A RETTEGETT GYÜMÖLCS

„Régóta elfogadott állítás, hogy mindenki egyedi és megismételhetetlen. Szerintem abban is megegyezhetünk, hogy minden ember más, és minden ember lelke is az. Senki nem állítaná, hogy Hitler lelke ugyanolyan mint egy szenté.

Vagy gondolj a kövekre. Vannak üledékes, átalakult és vulkanikus kőzetek – és még rengeteg típus az egyes osztályokon belül. Minden egyes kőzet kialakulásának más a története. Máshogy néznek ki, másképp kopnak és máshogy viselkednek. Nagyon óvatosan másznál fel például egy palás kőfalra, mert tudod, hogy szilánkosan törik, és nem akarnál emiatt fogást veszíteni és a földre zuhanni.

Vagy nézzük meg a vizet: vajon a palackozott vizet értékesítő cégek azt gondolják, hogy ugyanazt ajánlják? Nem; ezért van az, hogy a legnívósabb palackozó üzemek vagyonokat költenek a márkájuk egyedi, hasznos tulajdonságainak reklámozására. És ha egy pohár ivóvizet hasonlítasz össze a vécétartály vizével? Vagy egy vasúti átjáró melletti pocsolyáéval? Vagy egy háborítatlan hegytető frissen elolvadt hósapkájával? Vagy egy akvárium vagy fürdőkád vagy uszoda vizével? Mindegyik H2O. De vajon egyformák? Kizárt dolog.

Pontosan ez a helyzet a cukorral is. Nem veheted egy kalap alá az összes különböző cukorfajtát, hogy kijelentsd: mind rossz! Nem mondhatod, hogy „a cukor az cukor”.

   Pedig a mi kultúránkban éppen ez történik. Az elmúlt évek során napvilágra kerültek bizonyos fontos tények arról, hogy a finomított cukor, amelyet – különösen kukoricaszirup formájában -rengeteg élelmiszerhez hozzáadnak, elhízást okoz, és táplálja a vírusokat, a gombákat, a rákot és számtalan egyéb betegséget. A kollektív egészségtudatban hirtelen tüzet nyitottak minden cukorra. A természetes és a hagyományos orvoslás gyógyászai puszta jóindulatból egyaránt háborút hirdettek ellene.

   Mindennek az ártatlan véráldozata a gyümölcs lett. A gyümölcs már-már szitokszóvá változott. Olyannyira, hogy egy kicsit kockázatos is megírnom ezt a fejezetet. Butaságnak hangzik, pedig igaz. Mert amit a gyümölcsről az itt következő oldalakon elmondok majd, az ellentétes a jelenlegi gondolkodással. Ellentétes a „rettegett gyümölcs” beidegződéssel.

NEM A GYÜMÖLCS A GOND

Van egy gyorsan növekvő trend: több millió beteg jár országszerte az orvosokhoz, gyógyítókhoz, táplálkozástani szakértőkhöz vagy természetgyógyászokhoz, és azonnal azt hallja, hogy zárja ki az étrendjéből a gyümölcsöt.

   A keleti orvoslással foglalkozó doktorok azt mondják, hogy a gyümölcs nedvességet hoz létre a testben. A nyugati orvoslás követői azt, hogy a gyümölcs táplálja a Candidát és a rákot. A dietetikusok és táplálkozás-szakértők szerint a gyümölcs hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához. Az edzők azt mondják, hogy a gyümölcs túlsúlyhoz vagy akár elhízáshoz vezet.

   Ennek pedig az az oka, hogy az egészségügyi dolgozók és az orvosi kamarák a gyümölcscukrot összefüggésbe hozzák a magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal, a finomított nádcukorral, a répacukorral, a laktózzal és egyéb édesítőkkel és cukrokkal. Azt mondják a pácienseiknek, hogy a gyümölcs szerepet játszik abban, hogy Candidával, penésszel, túlsúllyal, rákkal, cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri betegségekkel küzdenek, vagy akár baj van a fogaikkal.

   Valójában ki eszik annyi gyümölcsöt? Ez lett az újdonság a trendi diétákban. Míg az emberek talán még mindig visznek a munkahelyükre egy-egy banánt vagy almát, a gyümölcs ma már inkább valami más mellett szerepel: eper a gyümölcstortán például, vagy az a néhány cukorbevonatú áfonyaszem, amely az áfonyás pite vaj-cukor-zsír tömegében úszkál.

   Tehát az a több millió, különböző betegségekkel küszködő amerikai van rosszul, mert néha megeszik egy-egy zöldalmát? Azért ülnek azért több millióan szuvas foggal a fogorvosi székben gyökérkezelésre várva mert egy születésnapi zsúron megettek pár mandarint? Valójában még az átlagember is megeszik évente jóval több mint 45 kg finomított cukrot, aki odafigyel arra, hogy ezt ne tegye.

   Nem a gyümölcsben lévő cukrot kell hibáztatni a betegségekért. Az nem ugyanaz, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup vagy a kockacukor a kávéban.

   A gyümölcs nem betegíti meg az embert.

Nem azt akarom ezzel mondani, hogy a feldolgozott és gyümölcsből kivont fruktóz ideális élelemforrás. A gyümölcs azonban a maga tejességében, tele vízzel és rosttal, valódi egészségbomba.

   Az Egyesült Államok gyümölcsfogyasztása jelentősen visszaesett az elmúlt években. 2000-ben az amerikaiak átlagosan 130 kg gyümölcsöt fogyasztottak évente, ami 2012-re 111 kg-ra esett vissza, ami majdnem 15 százalékos csökkenést jelent.

   Csak a miheztartás végett: már a 130 kg gyümölcs sem volt sok. Nézzük így: ez annyi, mint egész évben csupán öt rekesz gyümölcsöt megenni. Az 1 kg gyümölcs nem összetévesztendő 1 kg cukorral. Egy kiló cukor az egy kiló cukor. Egy kiló gyümölcs pedig életadó, életmentő és élet-fenntartó növényi hatóanyagok és egyéb növényi vegyületek olyan egyedi keveréke, mely megszünteti a betegséget, és meghosszabbítja az életet.

   A gyümölcsökben nincs olyan sok cukor. A gyümölcsök élő vízből, ásványi anyagokból, vitaminokból, fehérjéből, zsírból, egyéb tápanyagokból, rostból, antioxidánsokból, pektinből – és egy kis töredékben cukorból – állnak. Ha 45 kg finomított cukornak megfelelő mennyiségű cukrot gyümölcsevéssel akarnál elfogyasztani, akkor több ezer kilogrammnyi gyümölcsről kellene beszélnünk.

   2012 óta a gyümölcsgyűlölő trend igencsak lendületbe jött. A 2000-es fejenkénti gyümölcsfogyasztással szemben könnyedén haladunk akár egy 40 százalékos csökkenés felé.

   Nem lenne szabad, hogy ez legyen a tendencia.

   Mielőtt a finomítottcukor-gyártás és-kereskedelem olyan jelentős iparrá nőtte volna ki magát, hogy az asztali cukrot és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot az étrendünk fontos árucikkeivé változtatta, egy nagyon fontos életadó forrásra támaszkodtunk. Ezt a forrást jelentették a gyümölcsök. Az emberiség születése óta függ a túlélésünk a gyümölcstől – annak minden változatában. Az Élet fája az összekapcsolódás, a termékenység és az örök élet ősi szimbóluma volt, mégpedig pontosan ennek a legendás fának a gyümölcse miatt. A gyümölcs a lényegünk része, alapeleme annak, akik vagyunk. Gyümölcs nélkül nem élnénk túl ezen a bolygón. Bármilyen egyéb élelmiszer tápanyagtartalmát lekörözi.

   A mai, alacsony szénhidráttartalmú ételeket előnyben részesítő, „egészségmozgalom” a veszélyeztetett fajok listájára helyezte a gyümölcsöt; azzal a céllal, hogy ki is irtja.

   Vajon tagadás ez? Tudatlanság? Vagy butaság? Nem azokról a tanulatlan emberekről beszélek, akik a trenddel haladnak. Hanem az okos, nagyon intelligens diplomás orvosokról és táplálkozási szakértőkről. Ha ők tanácsolják a betegeiknek, hogy ne nyúljanak a gyümölcshöz, az nyilván a képzésük miatt van így, az ott terjengő téves információk vagy a saját szelektív érdeklődési köreik miatt.

   Hallottál már a könyvégetésről? Ha a cukor elleni háború ilyen ütemben halad, legközelebb a gyümölcsfákat fogják a máglyára vetni.

A GYÜMÖLCS ÉS A TERMÉKENYSÉG

Nagyon fontos, hogy az orvosok végre elkezdjenek különbséget tenni a gyümölcscukrok és a többi cukor között. Különben a háború veszélyesebb lehet, mint bárki gondolná… Más ártatlan véráldozatokat is követelhet még: a nőket, és az emberi faj jövőjét.

   Mégpedig azért, mert gyümölcs nélkül a termékenység forog kockán. A nők már ma is elég termékenységi problémával küzdenek, és a jó szándékú orvosoknak fogalmuk sincs róla, hogy amikor azt mondják a női betegeknek, hogy ne fogyasszanak gyümölcsöt, azzal tovább nehezítik megtermékenyülési küzdelmüket. A női szaporító szervrendszer olyan, mint egy virágzó fa, amelynek megfelelő tápanyagokra van szüksége ahhoz, hogy gyümölcsöt hozzon. Ezeket a tápanyagokat pedig… nos, gyümölcsökből szerzi.

   A termékenység – és az általános egészség – nagymértékben a gyümölcsben természetesen előforduló fruktóz és glükóz, valamint az ezekhez a cukrokhoz kötődő növényi vegyületek függvénye. A női szaporító szervrendszer nagyban támaszkodik arra a több tucatnyi tumor- és rákellenes hatású antioxidánsra (és számos egyéb összetevőre, amelyeket az orvostudomány még a mai napig nem fedezett fel), amelyek csak a gyümölcsökben találhatók, valamint a gyümölcsben lévő esszenciális polifenolokra, bioflavonoidokra és a betegségeket leállító pektinre, vitaminokra és ásványi anyagokra. Ezek az összetevő elemek segítenek leküzdeni a policisztás ovárium szindrómát (PCOS), a kismedencei gyulladást (pelvic inflammatory disease, PID) és a túlterhelt szaporító szervrendszert – hogy csak pár példát mondjak az olyan állapotokra, amelyek rejtélyes terméketlenséget okoznak.

A GYÜMÖLCS A NYELVBEN

Nem véletlen, hogy a Biblia több mint 300 alkalommal említi a gyümölcsöt: az az oka, hogy a gyümölcs énünk lényegének része. Az emberiség azok miatt a gyümölcsök miatt létezik, amelyeket a fajunk születése óta a fákról szedtünk. Ez tette lehetővé a túlélésünket ezen a bolygón.

   A gyümölcs a bölcsesség isteni szava. Évezredek óta használjuk a nyelvben erőteljes igazságok illusztrálására, például olyan kifejezésekben, mint a „munka gyümölcse”, vagy, hogy „az alma nem esik messze a fájától”.

   A boldogulás, a jómód, a jólét viszonylatában említjük a gyümölcsöt. Az üzleti életben „gyümölcsöző” együttműködésről és a projektek „beéréséről” beszélünk. A pénzügyi szabadság elérését tanító motivációs guruk „gyümölcsöző” folyamatról beszélnek. A gyerekeket „az anya méhének gyümölcseiként” és „az apa ágyékának gyümölcseiként” emlegetjük. A „tiltott gyümölcs” veszélyeire figyelmeztetjük egymást, és ha valami elérhetetlen, ami másnak nem, a „savanyú szőlőt” emlegetjük.

   Ez a sok gyümölcs a mindennapi nyelvben azt mutatja, hogy egy bizonyos szinten pontosan tudjuk, hogy milyen fontos nekünk. Amikor azonban csak a gyümölcs jelentésével foglalkozunk, az olyan, mint a cukor kivonása. Olyan, mint kinyerni az édességet egy löket feldolgozott fruktózból, miközben a teljes gyümölcs jótéteményeit nem élvezzük.

   Az igazi elme-test-szellem-lélek-szív bölcsességének eléréséhez meg kell tanulnunk beépíteni a hamisítatlan, természetes gyümölcsöt az étrendünkbe. Csak akkor kezdhetjük valóban megélni a sok kifejezést, amit nap mint nap használunk. Ha a gyümölcs szó szerint a részévé válik annak akik vagyunk, az életünk sokkal gyümölcsözőbb lesz.

   Miért kerüljük azt az ételt, amelynek a fogyasztására a leginkább születtünk? Az egész gyümölcs elfogyasztása tehet újra teljessé minket.

A GYÜMÖLCS ŐSI GYÖKEREI

Az emberek évezredek óta termelnek gyümölcsöt bolygószerte. Ázsiában történelmi jelentőségűek a barackok és a citrusfélék. Oroszországban az alma és a körte kapott központi szerepet. Angliában a bogyós gyümölcsök és a szőlő. A Közel-Keleten a füge, a datolya és a mangó foglalt el (és foglal el ma is) fontos helyet. Dél-Amerikában pedig a banánnak és az avokádónak volt mindig fontos egészségügyi és kulturális szerepe.

   Visszamehetünk egészen az Édenkertig – az ember étrendjének mindig fontos talpköve volt a gyümölcs. Amint elkezdődött a mezőgazdasági termelés és a civilizáció, és kialakultak a kereskedelmi útvonalak, azok, akik voltak annyira szerencsések, hogy gyümölcsöt szállítottak hozzájuk – császárok, királyok, királynők, hercegek, grófok, bárók, lovagok és fáraók – éltek a legtovább. A királyi családok számára, akik egész évben el voltak látva gyümölccsel, nem okozott akkora gondot a betegségek elleni küzdelem, mint az alacsonyabb sorban élőknek. A parasztoknak és a köznép egyéb rétegeinek gabonaféléken, kásán, szárított húson és némi zöldségen kellett élniük. Az év legnagyobb részében egyáltalán nem jutottak gyümölcshöz. Ennek következtében táplálkozási hiánybetegségeik voltak.

   Elterjedt betegség volt a skorbut, melyet a kutatók C-vitamin-hiányként azonosítottak, de az ilyen betegeket egyéb létfontosságú, gyümölcsben található tápanyagok hiánya is jellemezte (ez a tudomány számára a mai napig ismeretlen). Sokak halálát az angolkór okozta, mely felemésztette az izmaikat és a csontjukat. Az egyszerű fertőzések is életveszélyesek voltak, és akkoriban rengeteg embernek okoztak szenvedést azok a nem rákos jellegű daganatok is, amelyeknek a tápláléka a fehérje, a zsír és a gabona – és mindez azért, mert nem jutottak elegendő gyümölcshöz.

   Mindeközben a bolygó szerencsés királyai hosszabb és egészségesebb életnek örvendtek, mert az alattvalóik áldozatai révén a világ minden tájáról érkezhettek hozzájuk a gyümölcsök. Úgy rendelték a narancsot, ahogyan mi ma a pizzát – és íme, a narancs meg is érkezett. (Apropó, a pizzában több a cukor, mint amit egy gyümölcsben valaha találhatsz.) Ezek az uralkodók folyamatosan olyan gyümölcsöket ettek, amelyeknek élőhelyükön éppen nem volt szezonja, és a termőterületek kínálatának a legjobbját kapva százával tömték magukba az életüket védelmező tápanyagokat.

SZEZONÁLIS ÉS SZEZONON KÍVÜLI ÉTKEZÉS

És ez el is vezet egy újabb témához: a szezonális étkezés trendjéhez.

   Ennek megvannak a maga előnyei. A szezonális étkezés népszerűsége miatt az emberek kijárnak a termelői piacokra friss gyümölcsért és zöldségért – ami természetesen csodálatos. Semmi sem fogható az egyes évszakok által és a helyben megtermelt bőség élvezetéhez.

   A hátránya az, hogy árnyékot vet a szezonon kívüli (tehát az ország vagy a bolygó más részeiről szállított) gyümölcsökre. Van, aki simán elsétál a boltokban télen kínált szedertálcák vagy a nyári narancskínálat mellett, mert ezek nem illenek bele a helyben szezonálisan megtermelhető termékkosárba. Ezzel bűntettet követnek el az egészségük ellen. Ez mentálisan rabolja el az emberektől a betegségek ellen védő tápanyagokat, mert ezek helyett mással töltik fel az étrendjüket. Az az igazság, hogy azoknak a gyümölcsöknek is szezonjuk van… ott, ahol megteremnek.

   Ha ősszel Dél-Spanyolországba utaznál Michiganből, nem ennél az ottani friss mangóból, csak mert az otthoni kereskedőknél nem kapható? Nem látnád be, hogy a világ különböző tájain eltérnek az érési szezonok, és más-más terményeket szüretelnek? Nem élveznéd a finomságokat?

   Az, hogy éppen nem vagy vakáción, nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kell hagynod a máshonnan hozzád érkező gyümölcsöket. Évezredeken át ez volt az uralkodó osztályok túlélésének a kulcsa – és most az ő egészségük titka a nagy tömegek számára is hozzáférhető.

   Vannak, akiket kevésbé aggaszt, hogy nincsenek harmóniában az egyes termények érési szezonjával, mint az adott termények szállításának könyezeti hatásai. Ez érthető- bár ha a szállításból eredő környezetszennyezés tart vissza attól, hogy ecuadori banánt egyél, akkor azt is gondold át, hogy használj-e autót, mosógépet, számítógépet, mobiltelefont vagy felhőtárat, járj-e fodrászhoz, viseld-e a mai ruhákat, vagy rendelj-e bármit is házhoz… és még hosszan sorolhatnám. Sokkal jobban jársz, ha inkább ezt a listát átgondolva hozol némi megszorítást, és megengeded magadnak, hogy új-zélandi körtét vagy mexikói sárgadinnyét egyél. Megéri az adott gyümölcs egészségügyi jótéteményei miatt.    Persze ha te jobban szeretnéd kivonni az életedből a modern gyakorlatot, és szívesebben élsz úgy, mintha 1850-et írnánk, én nem akadályozlak meg benne. Csak tudd, hogy a gyümölcsfogyasztásod korlátozásával növeled a betegségeid előfordulási valószínűségét, és megrövidíted az életedet.

MI A HELYZET AZ ÉRLELÉSSEL?

A gyümölcsökkel kapcsolatos másik igen népszerű, de szintén téves elképzelés az, hogy ha korán vagy éretlenül szedték le, hogy kibírja a szállítást, és jó állapotban jusson el a boltban a polcra, akkor nem érdemes megenni. A helyzet az, hogy ha a gyümölcsöt tényleg túl korán szedik le ahhoz, hogy tápértéke legyen, akkor az soha nem is tudna beérni, ehetetlennek találnád.

   A gyümölcsfákban és egyéb gyümölcstermő növényekben égi összeköttetésben álló, beépített információs adatbázis található. Ha elég ideje növekednek már, és az ehhez szükséges feltételek adottak, a Felsőbb Forrás megadja a jelet, és a gyümölcsök belépnek az érési szakaszba. Ezen a ponton már akármikor le lehet szedni öket- be fognak érni, és táplálják a testedet.

   Az igaz, hogy bizonyos gyümölcsök, például a bogyósok esetében nem működik, ha beérés előtt leszedik őket. A többi gyümölcs, például a mangó, a paradicsom és a banán esetében azonban csak egy adott érési küszöböt kell átlépni ehhez, és ehhez a termelők általában igazodnak.

HIBRIDIZÁCIÓ

Ne zavarjon meg a hibridizáció vagy keresztezés fogalma, melyeket nem szabad összetéveszteni a génmódosítással. Az oltás és a kézi beporzás olyan biztonságos technikák, amelyeket az ember évezredek óta alkalmaz új gyümölcsváltozatok kialakítására. Ez a növénytermelési folyamat egészséges átdolgozása és fejlesztése. Míg igaz, hogy az ősi gyümölcsfajták ízesebbek lehetnek, ne mondj le a hibridizált rokonaik élvezetéről sem. Ezek a gyümölcsök is csodálatos fegyvereid lehetnek a rák és betegségek megelőzésében.

SZOKJ RÁ A GYÜMÖLCSRE

A gyümölcsök fantasztikus tulajdonságaik révén megnyugtatják a mellékvesét, erősítik a teljes endokrin rendszert, javítják az érrendszert, helyrehozzák a májat és revitalizálják az agyat. Semmilyen egyéb élelmiszer – vagy tabletta – nem javítja-fokozza annyi testi funkciónkat, mint a gyümölcsök.

   A gyümölcs oly módokon tartja fenn a tested működését, amelyeket a tudomány még el sem kezdett teljesen feltérképezni. Mindenképpen szükséged van rájuk!

   A glükóz nélkül – enélkül az egyszerű cukor nélkül, melyre a szervezeted az élelmiszereket lebontja – nem működhetsz emberi lényként. A glükóz táplálja az agyat, az idegrendszert és minden testi sejtet.

   Ha sportoló vagy – vagy anyuka, aki a gyerek körül, a háztartásban és a munkahelyén is számos feladatot végez egyszerre-, akkor a teljesítményedhez nem elegendő, ha csak állati fehérjét, dióféléket és zöldségeket fogyasztasz. Cukortartalmú élelmiszerekre is szükséged van ehhez, és a legjobb minőségű cukor a gyümölcsben található. Ha megpróbálsz kiszorítani minden cukrot az étrendedből, a tested előbb-utóbb „csalásra” kényszerít majd – mert a tested minden izma a glükóztól működik – és megeszel valamit, ami biztosítja a szükséges cukrot. Akkor pedig esélyes, hogy olyasmihez fordulsz, aminek nincs plusz tápértéke -mondjuk valami péksüteményhez, tésztához vagy csokoládéhoz.

   Sokkal jobban jársz, ha mindennapi szokásoddá teszed a gyümölcsevést. Ez segít kezelni az édesség utáni vágyat – és hatalmas előrelépést jelent az egészséged szempontjából.

   A gyümölcsöt a legjobb magában enni, vagy esetleg nyers zöldségekkel, elsősorban leveles zöldekkel. Ennek az az oka, hogy a gyomrod gyorsan és könnyen megemészti a gyümölcsöt és zöldséget. Ezzel szemben a fehérjék, zsírok, összetett szénhidrátok és főtt zöldségek emésztése viszonylag hosszú időt igényel, ezért ha ezekkel együtt fogyasztasz gyümölcsöt, az megreked a gyomrodban, amíg a sorára vár. Bár ez nem okoz komoly bajt, gázokat termelhet, és ez a kellemetlen érzés eltántoríthat a gyümölcsevéstől -az pedig borzasztó lenne! Tehát csak magában vagy nyers leveles, illetve egyéb zöldségekkel fogyaszd a gyümölcsöt, majd ez után legalább egy órával fogyassz bármilyen egyéb ételt.

A GYÜMÖLCS HARCOL A BETEGSÉGEKKEL

Szinte minden egészségügyi szakember és gyakorló orvos azt tanácsolja a betegeinek, hogy kerüljék a finomított cukrokat, mert az táplálhatja a rákbetegséget. Ez kitűnő tanács. A baj csak az, hogy ezek az orvosok gyakran továbbmennek, és a gyümölcsre is bajforrásként tekintenek a cukortartalma miatt.

   A gyümölcs nem táplálja a rákot! Épp ellenkezőleg, rák elleni hatásai vannak. A gyümölcs minden egyéb élelmiszernél hatékonyabban harcol a rákbetegséggel. Az a rákos beteg, aki kivonja a gyümölcsöt az étrendjéből, a betegség elleni küzdelem leghatékonyabb természetes fegyverét engedi ki a kezéből.

   A zöldségek is harcolnak a rák ellen, de negyedennyire hatékonyan. Ha az orvosok ragaszkodnak hozzá, hogy minden gyümölcsöt húzz ki az étrendedből, akkor jól teszed, ha ezt kompenzálandó megnégyszerezed a zöldségbeviteledet. Amikor az orvosok lebeszélik a rákos betegeket a gyümölcsről, abban az az ironikus, hogy a rák (és sok egyéb betegség) számára a gyümölcsön vagy a zöldségen kívül minden egyéb étel táplálékforrás. Az 1960-as években a kokainfüggők azt a trendet követték, hogy megduplázták a C-vitamin-bevitelüket, így próbálva védeni a szervezetüket az illegális szer káros hatásairól. Úgy gondolták, hogy minél több C-vitamint vesznek be, annál több kokaint bír el a szervezetük.

   Mindezzel arra akarok kilyukadni, hogy minél több csokoládét, szénsavas üdítőt, állati fehérjét, tejet, sajtot, olajban sütött, zsíros élelmiszert fogyasztasz, ami nem gyümölcs vagy zöldség, annál jobban teszed, ha mindezt azzal ellensúlyozod, hogy még több almát, bogyós gyümölcsöt, mangót, papáját, szőlőt, dinnyét, kivit, narancsot, zöldséget, leveles zöldeket és társaikat fogyasztod önvédelmi céllal.

   Ha továbbra is eszel olyan ételt, ami nem gyümölcs vagy zöldség, semmi nem garantálja, hogy ellenálló leszel a betegségekkel szemben. Ha azonban bőségesen fogyasztasz gyümölcsöt, azzal pozitív, proaktív lépést teszel a rák hatásainak ellensúlyozására.

   A rák nem képes táplálékhoz jutni a gyümölcscukorból, melyben olyan létfontosságú összetevők vannak, mint a polifenolok, köztük a rezveratrollal és egyéb antioxidánsokkal. Ezeket a rák elleni szereket nem lehet leválasztani a gyümölcsben található cukorról; együtt, csapatban utaznak.

   A cukor és a rák közötti összefüggést vizsgáló kutatások a répacukorra és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupra fókuszáltak. A vonatkozó tanulmányokat még el kell végezni konkrét gyümölcsdarabokkal vagy a legtöbb olyan élelmiszerrel, amelyek valójában táplálják a rákot. 

A pletykák azonban gyorsan terjednek, és a gyümölcstől való rettegés azzal a veszéllyel fenyeget, hogy sokan nem fogják tudni megelőzni a rák, illetve egyéb betegségek kialakulását.

A rák amúgy is ijesztő tempóban terjed. Azzal, hogy a gyümölcsfogyasztás mértéke zuhanórepülésbe kezdett, elképzelni sem szeretném, hogy merre haladunk ezen a téren. E miatt a baklövés miatt is a gyerekeinknek és az ő gyerekeiknek kell majd megfizetniük. Bizonyos dolgokra, mint például az ország adósságára, nem lehetünk befolyással. Abba azonban beleszólhatunk, hogy az utánunk jövő generációk hogyan maradhatnak egészségesek, és hogyan ne essenek bele a divatos trendek csapdájába.

A gyümölcs nemcsak küzd a rák ellen, hanem pusztítja a vírusok és baktériumok minden fajtáját. Bizonyos gyümölcsök, mint például a banán, a vadon termő kék áfonya, az alma és a papája a föld legerősebb természetes vírusölői.

   A gyümölcs az emésztőrendszer egészségében is kulcsszerepet játszik, ez pedig elengedhetetlen az immunrendszer egészségéhez. Az almában amint a füge és a datolya héjában, gyümölcshúsában és rostjában található pektin kivételesen hatékonyan pusztítja el és/vagy tisztítja ki a bélcsatornából mindazt, ami nem oda tartozik, ideértve a gombás fertőzéseket, például a Candidát, a férgeket és egyéb parazitákat.

   Ha aggódsz amiatt, hogy a gyümölcsben lévő cukor táplálja a Candida gombát, lapozz a 9. fejezethez. Ott megtalálod, hogy a gyümölcsben lévő cukor a gyomorban olyan gyorsan megemésztődik, hogy perceken belül egyenesen a véráramba kerül, ami azt jelenti, hogy ez a cukor soha nem jut el béltraktusba, hogy ott etesse a Candidát. Másodszor pedig a gyümölcs elpusztítja a Candida-sejteket. (A Candida ráadásul önmagában ritkán okoz komoly problémát; gyakran csak jelzi, hogy a szervezetedben valami egyéb gond ütötte fel a fejét.)

   Egy másik téves elképzelés szerint a gyümölcscukor akadályozza a máj működést. Ennél nagyobb félreértés nem létezhet. Ez a trend is csak azt mutatja, hogy valami nagyon nincs rendben az egészségügyi rendszerrel.

   A „zsíros máj” kifejezés vajon azt sugallja, hogy a gyümölcs a ludas a kialakulásában? Nem! Az a pár szem gyümölcs alkalmanként, melyet a legtöbb amerikai megeszik, nem okozhatja a máj egyre gyakrabban jelentkező megbetegedését és rendellenességeit.

Ahogyan a neve is sugallja, a zsíros májat a zsírfogyasztás okozza. Szinte minden májbetegség a fehérjékhez és zsírokhoz kapcsolható, mert a vírusok a fehérjén és zsíron dőzsölnek. Csakhogy nagyon sok zsíros ételben a rossz cukor is. És ez nemcsak azokra a nyilvánvaló ételekre vonatkozik, mint a muffinok és mini tortácskák vagy a fagylalt, hanem a tejes tejre (ebben a tej zsírtartalma és a laktóz keveredik), a hamburgerre (állati zsír és szénhidrátok) és a ketchupos (rengeteg hozzáadott cukor) sült krumplira (úszik az olajban) is. Tehát valahol útközben az egészségügyi kutatók azt a téves feltételezést sajátították el, hogy a gyümölcs a benne lévő természetes cukor miatt károsítja a májat.   A legjobb módja a májbetegségek és/vagy a hepatitis C enyhítésének az, ha kizárólag gyümölcsöt és zöldséget adunk a betegnek. Ez a válasz a szenvedéseikre.

   És ha már a májnál tartunk, a hipoglikémia gyakran úgy kezdődik, hogy van egy nem jól működő májunk, amely elveszítette a glükózraktárát a túl sok zsírt és fehérjét tartalmazó étrend miatt. Itt nem a cukor a rosszfiú, különösen nem az a cukor, amelyet az almában, bogyós gyümölcsökben, narancsban, dinnyében, banánban, mangóban, papájában, kiviben és egyéb édes és finom gyümölcsben találunk. A gyümölcs védi a májat azzal, hogy megadja neki azt a glükóztartalékot, amire szüksége van a működéséhez és a betegségek távoltartásához, valamint a vércukor stabilizálásához.

   Hogy miért „sztárolom” a gyümölcsöt? Kit érdekel, ha az orvosok azt mondják a betegeiknek, hogy kerüljék, és a gyümölcsevés gyakorlata úgy ahogy van, eltűnik a Föld színéről?

   Mindnyájunknak muszáj törődnünk ezzel, és mindnyájunknak igenis „sztárolnunk” kell a gyümölcsöket, mert minden egyes ember egészségéhez nélkülözhetetlenek.

   Elengedhetetlen, hogy a nők elég gyümölcsöt egyenek, hogy elkerüljék a kimerültséget, a rákot, a tumorokat, a vírusokat, valamint a policisztás ovárium szindrómát (PCOS), a kismedencei gyulladást és egyéb betegségeket. Ez a gyerekeink jövője miatt is fontos, akik jelenleg azt az üzenetet kapják hogy ne egyenek gyümölcsöt.

   Ha azon dolgozol, hogy tönkretedd a májadat, a vesédet és a hasnyálmirigyedet, akkor csak rajta, hallgass az orvosokra, fogadd meg a tanácsukat, tarts fehérjedús – és ezáltal zsírban gazdag – étrendet, és tiltsd le magad a gyümölcscukorról. Nem foglalok állást egyetlen adott élelmezési program, étrend vagy táplálkozástani meggyőződés rendszere mellett. Nem vagyok az állati eredetű élelmiszerek ellen sem. Csak azt mondom, hogy ha az állati termékek veszik át a gyümölcs helyét az étrendedben, nem jutsz elegendő olyan tápanyaghoz, amely hosszú távon óvja az egészségedet.

   A gyümölcs nagyon fontos szerepet játszik a betegségek legyőzésében. Több mint 25 éve figyelem ezt a pácienseimnél.

   Ez vigasztaljon: a gyümölcs a barátod. Nem okoz betegséget. Sőt, egyetlen egyéb élelmiszer sem ennyire hatékony a betegségmegelőzésben a kórokozók elpusztításában és a szervezet helyrehozatalában.

A FIATALSÁG GYÜMÖLCSFORRÁSA

Gondolj bele: társadalmi szinten kevesebb gyümölcsöt és több fehérjét és zsírt eszünk, mint eddig bármikor. A várható élettartam és a gyümölcsfogyasztás egyidejűleg csökken. Ez nem véletlen.

   A „hosszú élet” manapság népszerű kifejezés. Mindenki a hosszú élet titkát akarja megfejteni. Mégis nagyon sok embert elvakít a cukorellenes mentalitás – annyira, hogy már nem látják az igazságot. A teljes korlátozott élelmiszer – mennyiségből, ami még megmaradt nekünk ezen a bolygón, egyetlen csoport képes garantálni a hosszabb életet. Gondolom, már kitaláltad, hogy mi ez… a gyümölcs.

   Az Alzheimer-kór, a demencia, az emlékezőképesség hanyatlása és az olyan idegrendszeri betegségek, mint a Parkinson-kór és az amiotrófiás laterálszklerózis mind megelőzhető gyümölcsevéssel.

   Ennek az az oka, hogy a gyümölcs nemcsak a betegséget, hanem az oxidációt is kivédi – és ez az a folyamat, amely öregít minket. Ez a folyamat tesz arról, hogy ha fél kiló darált hús hosszan kint van a levegőn, megbarnul, ahogyan az öregedés és az oxidáció miatt az izmaink is hanyatlanak. Alapvetően mindennap egy kicsit tovább oxidálódunk – hacsak nem teszünk ellene. A legjobban ezt antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával oldhatjuk meg, amit pedig a leginkább- mégpedig bőkezűen mérve – a gyümölcsökben találhatunk meg. A gyümölcsök antioxidáns- tartalma visszafordíthatja az öregedés folyamatát.

   A bolygó legnagyobb erejű gyümölcse a vadon termő kék áfonya. A tudomány még nem mérte fel teljesen ennek a bogyónak a gyógyító, adaptogén tulajdonságait. Ez az élelem a leggazdagabb antioxidánsban. Megelőzheti és visszafordíthatja a betegséget. Ez a létező leghatékonyabb agyi táplálék.

   Vadon termő kék áfonya fagyasztott formában is kapható a boltokban. Ne téveszd azonban össze a vadon termő kék áfonyát a termesztett változataival! Míg a termesztett (magas bokrú) áfonya is tápanyagokban gazdag étel, nem ugyanaz a szuperétel, mint a vadon termő (alacsony bokrú) áfonya. Minden egyes vadáfonya-bogyó több ezer éves túlélési információt hordoz. Minden bogyó, amit megeszel, beengedi a szervezetedbe ezt a bölcsességet, és segít alkalmazkodnod a mai változó időkhöz.

   Ha tehát fiatalabbnak szeretnéd látni és érezni magad, és tovább akarsz élni, építsd be a vadon termő kék áfonyát – a szőlő, a szilva, a narancs stb. mellett – az étrendedbe.

   Meghatározott számú étkezésben lehet részünk az életünk során. Egy átlagos várható élettartammal (ami ma már hosszabb, mint régen) rendelkező átlagember számára ezeknek a száma körülbelül 80 000-re rúg. Mivel a gyümölcs népszerűsége csökken, ebből nagyjából 10 000 étkezést tehet ki – ha szerencsés vagy, mondjuk 15 000-et. Hacsak nem pótolod ezt a hiányt zöldséggel, rengeteg tápanyagbeviteli alkalmat elmulasztasz.

   Ha jól szeretnéd érezni magad a bőrödben, és sokáig akarsz élni, gondoskodj róla, hogy ehhez minden étkezéssel hozzájárulj. Ennek pedig az egyik legjobb módja az, ha több gyümölcsöt eszel – és nem ragadsz le a cukorellenes játszmában.

   A gyümölcs a fiatalság valódi forrása.

BARÁTKOZZ MEG A GYÜMÖLCCSEL

Ha egy lakatlan szigeten rekednél, ahol élelemként csak csirke vagy tojás vagy marhahús állna rendelkezésedre, mire két év múlva megmentenének, az egészséged romokban heverne amiatt, hogy az egész szervezeted (nem csak egy szervrendszered) elsavasodott -már ha egyáltalán életben lennél még.

   Ha ugyanezen a szigeten rekednél, de most semmi mást, csak avokádót vagy papáját vagy banánt tudnál enni, két év elteltével nemcsak hogy jó, hanem kirobbanó egészségnek örvendenél. Ha nekem nem hiszel, vegyél rá valakit, hogy próbálja ki!

   A régi közmondás, mely szerint „napi egy alma – az orvost távol tartja” nem véletlenül nevezi meg a gyümölcsöt. Nem úgy szól a mondás, hogy „napi egy tojás…”, vagy „napi egy szelet marhahús…”, vagy „napi egy csirkemell…”.

   És ezzel nem azt akarom mondani, hogy senki ne egyen csirkét vagy marhát… csak azt, hogy a gyümölcs az egészség kútja – és mi ezt mar nagyon régóta tudjuk.

   Vannak, akik inkább havonta építenek be egy almát az étrendjükbe – és akkor azon az egy almán fog alapulni az, hogy mennyire érzik jól magukat a bőrükben.

   Ma sokan olyan világban élünk, ahol a friss gyümölcs egész évben elérhető – és ez a gyümölcs betegséggyógyító és -megelőző erővel bír, megédesíti a napjainkat, energiával tölt fel, és visszaadja az életünket. Amint már említettem: a legtöbb egészségügyi trend nem azért népszerű, mert működik. Az a meggyőződés, hogy minden cukor ugyanolyan, pontosan egy ilyen erős trend -fergeteges gyorsasággal terjed, és rengeteg egészségügyi szakembert fordított máris a gyümölcsök ellen.

   Amikor egy barátod vagy az orvos azt javasolja, hogy kerüld a gyümölcsöt, ne feledd az itt olvasottakat. Nem az ő hibájuk, hogy téves információt terjesztenek; csak ők is felszálltak a trendvonatra. Ne veszítsd el a fejed, és ne engedd, hogy az a vonat téged is elragadjon. Te már tudod, hogy mi az igazság.”

Anthony William: Gyógyító médium 
Édesvíz Kiadó

FRUKTÓZ-INTOLERANCIA
 

Ha beveszed a gyümölcscukor, vagyis a fruktózintolerancia és fruktózfelszívódási zavar mítoszát, akkor a hiszékenységednek a májad gyógyulása lesz az ára. A fruktózintolerancia körüli zűrzavar a májhoz vezethető vissza.

Minél toxikusabb ugyanis a máj, annál inkább tűnhet valaki fruktózintoleránsnak, pedig valójában nem a gyümölcscukorra érzékeny. A laktóz (a tejtermékekben található cukor) és a fruktóz két teljesen különböző entitás.

A testben élő vírusok és baktériumok például őrült tempóban habzsolják a tejtermékekben lévő laktózt – csakúgy, mint a glutént. Amikor egy szervezet bakteriálisán vagy vírusosán erősen, diagnosztizálatlanul terhelt és ezek a kórokozók elkezdenek gluténnel táplálkozni, az érintettnél olyan bélrendszeri rendellenességeket állapíthatnak meg, mint például a cöliákia. A lisztérzékenység nem arról szól, hogy a test önmaga ellen fordul, hanem kórokozók támadják a testet. A tejtermékekben található laktóz is táplálja a kórokozókat, ami mindenféle tünetet és állapotot súlyosbít.

Az a tény, hogy a testedben zajló bakteriális vagy virális tevékenység glutén- vagy laktóz érzékenységet válthat ki nálad, még nem jelenti azt, hogy fruktóz intoleráns lennél. Nem szabad összemosni a fruktózt és a laktózt pusztán azért, mert mindkettő a cukor egy formája. A fruktóz nem táplálja a kórokozókat.
 

Semmilyen laboratóriumi vagy klinikai teszt nem képes elkülöníteni a gyümölcscukrot és megállapítani, hogy pontosan mit tesz a testben, legyen az jótékony vagy káros hatású. A fruktózintolerancia elméleti tesztje soha nem volt pontos, és valószínűleg soha nem is lesz az, mert egy gyümölcsellenes hitrendszer támogatja.

A „fruktózérzékeny” címke az egészségre káros, gyümölcsellenes mozgalom része, amely pont azoktól az ételektől fosztja meg az embereket, amelyek segítenének nekik leküzdeni a krónikus betegségeket. A máj kétségbeesetten igényli a gyümölcscukrot, hogy meggyógyuljon és megvédje magát a kórokozóktól. 

Mivel a gyümölcs rendkívüli módon tisztít, minden más ételnél jobban kitisztítja és méregteleníti a szervezetet, ez pedig egy általános hibához vezet a fruktózintolerancia kiértékelésekor. A krónikusan beteg emberek, akiknek lassú, stagnáló vagy beteg a mája, gyakran reagálnak a méregtelenítésre – erősen vagy gyengébben, egyéntől függően.

Egyetlen alma jobban ki tudja tisztítani a májad, mint azt bárki gondolná, és a távozó mérgek olyan detoxifikációs reakciókat és tüneteket válthatnak ki, amelyek összezavarják mind a beteget, mind az orvost, különösen akkor, ha az étrend nem tisztításspecifikus.

Szinte minden gyógyító, aki a fruktóz-intolerancia hitrendszer áldozatáuí esik, hisz a magas zsírtartalmú étrendekben is, a rájuk akasztott divatos nevektől vagy márkáktól függetlenül. Még a kiküszöbölési diéták is – melynek során kísérleteznek bizonyos ételekkel, hogy megvizsgálják a rájuk adott reakciót, és amely azt az érzést kelti a betegben, hogy személyre szabott eljárásban részesül – magas zsírtartalmúak.

Zsírban gazdag étrend mellett a vér és a máj toxikus marad

A gyümölcsfogyasztás kitisztítja és méregteleníti ugyan a májat, ám a mérgeknek nincs hova kiürülniük, mert a vér zsírral és toxínnal telített. Az így keletkező reakcióikat óhatatlanul is fruktózintoleranciának vagy -felszívódási zavarnak címkézik, ami távol tartja az embereket attól, ami igazán segíthetne. Csak ideiglenesen enyhülnek a tüneteik, nem beszélhetünk hosszú távú gyógyulásról. 
A fruktózintoleranciának hitt jelenség egy másik területét az inzulinrezisztencia adhatja, amelyről a 2. Az alkalmazkodó máj és a 15. A cukorbetegség és az ingadozó vércukorszint című fejezetekben olvashattál. Akik nem értik meg, hogy az inzulinrezisztencia oka a vér túl magas zsírtartalma és a toxikus, stagnáló máj, a fruktózintoleranciát hibáztathatják.

Különbséget keli tennünk a fruktózintolerancia – amit gyakran öröklött fruktózintoleranciának (HFI) neveznek – és a fruktózfelszívódási zavar között.

Az első, a HFI nem igazán genetikus – az ALDOB gén és az aídoláz B enzim hiányának semmi köze azokhoz a tünetekhez, amelyek egy gyümölcs elfogyasztásakor talán jelentkeznek. Először is mindenki szervezetében van valamennyi aldoláz B enzim. 

Másodszor, amikor kevés van belőle, csupán egy lesz a több tucatnyi enzim és több száz kémiai funkció közül, amelyek fel sem bukkannak az egészségügyi kutatás és az orvostudomány radarján a diszfunkcionálts máj vizsgálatakor. A szakértők azzal, hogy előtérbe hozzák az aldoláz B-t és neki tulajdonítják a fruktózproblémákat, csapdába esnek: nem engedik meg, hogy azt a táplálékot fogyaszd, amely visszaállítaná a stagnáló, lassú májad egészségét. Pedig ez tenné lehetővé, hogy helyreálljon a szervezetedben az aldoláz B és az összes többi enzim szintje és a kémiai funkciók működése. 

A HFI elmélet csupán – ezért beszélünk róla itt, a mítoszokról szóló fejezetben. (Mellesleg pedig csak nagyon kevesek szervezete reagál a gyümölcsre; gyakoribb az édesítőkre, például a fehér cukorra adott reakció.)

A látszólag a gyümölcsfogyasztással járó tünetek a zsírintoleranciára vezethetők vissza, amit pedig a nem jól működő máj okoz. A HLl címke csali, amely elhiteti veled, hogy a cukor a ludas, nem pedig az ipari mértékben ránk terhelt zsír. Emlékezz arra. hogy amit nem értenek, azt a génekre kenik, és ha rálépsz erre az ösvényre, pont attól a megoldástól fosztod meg magad, amely a májadat egészségessé, téged pedig tünetmentessé tenne.

A fruktózfelszívódási zavar esetében a szakértők úgy vétik, hogy a tesztek kimutatják a szervezetedben feleslegesen jelen lévő fruktózt, mégpedig azért, mert nem képes felszívódni.

Amit nem értenek, az az, hogy valójában a bélrendszered van tele avas zsírral, mert nem tudta lebontani a most már figyelmet igénylő gyenge, lassú, stagnáló, diszfunkcionális, beteg és feltehetően zsírmáj előtti állapotban lévő májad.

Amikor egy darab gyümölcsöt küldesz a beleidbe, az jelzésre készteti a felszívódási zavart vizsgáló tesztet, mert a gyümölcscukornak nincs hova mennie – hiszen az emésztőrendszert telítik a megkeményedett, rothadó zsírok – és mert a gyümölcs megpróbálja megtisztítani a beleidet és meggyógyítani a májadat.

Az orvosok annyit szűrnek le a vizsgálat után, hogy a szervezeted nem bírja a gyümölcsöt, és fehérjét javasolnak majd fő kalóriaforrásnak – azt a tényezőt, amely az évek során megcsapolta az epetartalékaidat, és megavasította és odatapasztotta a zsírokat a vékonybeled és a vastagbeled falára.

Ha az emberek mérsékelnék a zsírbevitelt, akkor minimalizálnák a vérzsírarányt is, nem reagálna kedvezőtlenül a szervezetük a gyümölcsfogyasztásra, és nem lenne pozitív a fruktózvizsgálati tesztjük -mert soha nem is volt fruktózfelszívódási zavaruk.

A májuk elkezdene gyógyulni, megerősödni és jobban működni; a gyümölcsök még jobban tudnának hasznosulni, a kapott HFI vagy fruktózfelszívódási zavar diagnózisától függetlenül.

A magas zsírtartalmú étrenden élők szeme lassan rányílik arra az igazságra, hogy a több növényi alapanyagú táplálék fogyasztásával jobb eredmények érhetők el, és ezek a divatos nevű új diéták alapból kevesebb zsírt tartalmaznak majd. 

A gyógyulás következő lépése azonban csak akkor következhet be, ha az emberek túllépnek a gyümölcsfóbián, és elkezdenek napi egy zöld almánál és egy maréknyi piros bogyós gyümölcsnél többet fogyasztani. 

Anthony William: Egészséges Májműködés 2019.
Édesvíz Kiadó
 
Scroll to Top