Só helyettesítők

SÓ HELYETTESÍTŐK

A túl sok só, különösen a nem megfelelő só fogyasztása elnehezíti a májat.

A hagyományos asztali só, a fehér só, amelyet általában a sószóróban találunk egy finomított termék, amely vagy természetes sóból vagy nyersolaj maradékokból származik, és nagyon magas hőmérsékleten főzik, ahol elveszíti fontos elemeinek többségét. A feldolgozás során megfosztják természetes nyomelemeitől is, amelyekre szükségünk van az immunrendszer, a pajzsmirigy és a mellékvese megfelelő működéséhez. Még rosszabb, hogy ez a só olyan adalékanyagokat tartalmaz, mint az alumínium-származékok, fehérítő valamint csomósodást gátló anyagokat, például szilícium-dioxidot.

Az ennél egészségesebb alternatívák: a (kelta) tengeri só vagy a himalája só,

És még ennél is egészségesebbek: az ásványi sókban gazdag friss, teljes értékű élelmiszerek, mert mint azt te is tudod, a túl sok só fogyasztása szív-, vesebetegséghez vagy vízvisszatartáshoz vezethet (a szervezet megpróbálja felhígítani a méreganyagot, mert egyszerre  túl sok számára kezelni).

A szárzellerszárak és dulse (atlanti-óceáni vörös pálmamoszat) pehely falatozása jól helyettesítheti a sós ízek utáni vágyódást. A szervezeted nem kősóra tart igényt, hanem ásványi só hiánya van.

SÓ AZ ATLANTI-ÓCEÁNI ZÖLDSÉGEKBEN

“Itt megint a SÓról beszélünk, amit az ételekhez adunk. Ez eltér a szárzellerlében lévő nátrium alcsoporttól (nátrium klasztersók), amely segít megtisztítani és méregteleníteni, valamint leküzdeni a kórokozókat.

Szintén különbözik az atlanti-óceáni zöldségektől– vagyis az ehető tengeri moszatok, algákban (például a dulseban és a kelpben) található sótól. Az óceáni zöldségek különböznek az óceánvízből lepárolt sótól (tengeri só), mivel az óceáni zöldségek természetes módon szabályozott mennyiségű sót tartalmaznak az óceánból, amely a növényi anyag belsejében és szárazon a felszínén is megtalálható.

Az óceáni zöldségek hasznunkra válnak, mert megragadják és eltávolítják szervezetünkből a mérgező nehézfémeket és a sugárzást, és sókorlátjuk miatt nem tartalmaznak elegendő tengeri sót ahhoz, hogy megzavarják ezt a folyamatot. Tehát különbséget kell tenni a konyhasó – még a legjobb minőségű konyhasó – és a gyógyító ételekben található, természetesen előforduló nátrium között. A dulse salátára szórása sokban különbözik attól, hogy naponta többször is (tengeri) só kerüljön az ételbe. 

Egy darab tengeri moszat nem hasonlítható össze azzal, hogy mennyi (tengeri vagy kősó) só van egy pizzaszeleten.”

Anthony William: Tisztulj és Gyógyulj 7. fejezet: Bajkeverő ételek – Túl sok só)

KIVÁLÓ SÓ HELYETTESÍTŐK

  • szárzeller

    Szárzellerlé vagy roppanós szárzellerszár formájában, őrölve vagy szárítva. A szárzellerben található természetes nátrium rendívül egészséges ásványi sókat biztosít és sós íze van.

  • friss fűszernövények

    Zsálya, oregánó, bazsalikum, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, kapor, koriander, lestyán.. nem csak ízesítik az ételeket, de harcolnak a patogének ellen is. Használd őket bőségesen salátaalapnak.

  • szárított fűszerek

    Kömény, pirospaprika, cayenne bors, fahéj, szerecsendió, kardamom.. Alapvetőek a különlegesen finom fogásokhoz és kiválóan párosíthatók gyümölcsökhöz, zöldségekhez és nagyszerű saláta önteteket lehet készíteni általuk.

  • tengeri algák (dulse, kelp, alaria, laver, wakame tengeri spagetti, nori..)
    Bármelyik fajtájuk a leginkább tápanyagdús élelmek közé tartozik és nagyszerű sós ízük van, mely kiválóan illik a legkülönbözőbb fogásokhoz.

  • chili, pirospaprika

    Az igazi klasszikus, aki nélkül talán nincs is magyar étel. Fájdalomcsillapító hatású, 9x több C-vitamint tartalmaz mint a paradicsom. Gazdag antioxidánsokban és íze mellett csodást színt ad mindennek.

  • gyömbér
    Erős, aromás illatával okozza az édes és savanyú ételek ízét és támogatást ad az emésztőrendszernek.

  • kurkuma
    Csodálatos színt és aromát ad mindenféle ételhez, a keleti konyha egyik kulcsa. A Gyógyító erőleves egyik alkotóeleme. Az agy gyulladásos állapotait is képes csökkenteni. Jót tesz a szívnek és az érrendszernek.

  • citrom és lime

    Csodás forrásai a vitaminoknak, főleg a C-vitaminnak és ásványi sóknak, melyek hozzájárulnak az egészséges immunrendszerhez. A friss citromlé felüdít minden ételt és szinte mindenhez passzol.

  • paradicsom

    Akár frissen, napon aszalva (só, olaj nélkül), fagyasztva szárítva vagy passzírozott paradicsomként (só és citromsav nélkül) rendkívül gazdag káliumban, így kellemes ízt ad mindenféle salátához vagy más ételhez.

  • fokhagyma

    Frissen vagy fokhagymapor formájában minden fogást feltűnően fűszeressé, ízletessé tesz. Nem lehet figyelmen kívül hagyni! Segít a testnek, hogy harcoljon a kórokozók ellen mivel antibiotikus hatása van.

  • lilahagyma, vöröshagyma, újhagyma..

    Frissen, szárítva vagy por formájában (só és adalékok nélkül) is zamatossá teszik ételeinket és ezzel együtt erősítik az immunrendszert mivel antioxidánok és C-vitamin forrásai.

Ha folyamatosan éhes vagy, esetleg “ehetnéked van” érkezések után is, pedig már rengeteg gyümölcsöt vagy pl. gőzölt burgonyát megettél, akkor próbálkozz a leveles zöldekkel! Ha zöldlevelűekkel együtt fogyasztod a gyümölcsöket és az egészéges szénhidrátokat, akkor hamar elmúlik a kívánósságod. 🙂

Mellékvese kimerülés elleni snack-ek.

Scroll to Top